Versie 1.3 |
De nieuwe versie 1.3 is aanzienlijk uitgebreid ten opzichte van de versie 1.2 en is met in totaal 16 (sub)typen nu definitief de enkele pagina A4 ontgroeid:
- Er zijn 2 nieuwe hoofdtypen in de T-categorie toegevoegd, die gevonden werden bij archeologisch onderzoek op de Grebbeberg in de gemeente Rhenen. Het gaat om de typen T-VI en T-VII.
- Tot onze verrassing bevond zich onder de treklipjes op de Grebbeberg ook een nieuw subtype T-I. Bij dit type ontbreken de schuine groeven aan de bovenzijde van de ring die subtype 01 wel heeft. Dit subtype is opgenomen als type T-I-02.
- Naast de in versie 1.2 al toegevoegde S-IV-3 is nu ook een S-IV-4 toegevoegd. Dit type heeft een klein opstaand randje aan de bovenzijde om het openen te vereenvoudigen.
- Bij de vermeldingen in de determinatieschema is nu ook toegevoegd of de treklipjes anno 2015 nog in omloop zijn in de drankverkoop. Dit overzicht is nog niet compleet, maar voor de treklipjes waarvan de actuele productie zeker is, wordt dit aangegeven met een accent circumflex ^.
- Bij subtypen onder een hoofdtypen is op enkele plaatsen met pijltjes aangegeven waar de afwijkende kenmerken zich bevinden.
Verbeterde administratie
Achter de schermen bleek er door de toename in aantal typen behoefte aan een uitgebreidere administratie. Daarom hebben de treklipjes in de collectie nu ook een uniek administratief nummer gekregen, zodat duidelijk is op basis van welk exemplaar de eerste beschrijving is uitgevoerd. Dit exemplaar geldt dan als het zogeheten 'holotype'. Dit nummer is ten bate van het gebruiksgemak overigens niet vermeld op de typologie.Dilemma van buitenlandse types
Bij het ontwerp van versie 1.3 deed zich een dilemma voor. Dankzij hulp van collega archeologen en dankzij buitenlandse reizen is steeds meer informatie beschikbaar over niet-Nederlandse typen. Daar was deze typologie oorspronkelijk niet voor bedoeld. We zoeken nog naar de beste manier om hiermee om te gaan: doornummeren, of een aparte categorie aanmaken?Versie 1.3 gaat voor een tussenoplossing: vooralsnog is type S-IV-4 alleen gevonden in Tsjechiƫ maar omdat dit een subtype is van S-IV is hij toch in de nieuwe versie opgenomen. Dankzij de hulp van archeoloog Richard Kroes zijn er nu ook treklipjes uit Libanon en Iran beschikbaar: deze zijn vooralsnog niet opgenomen in de typologie, maar komen wel op onze internationale facebookpagina (nog in ontwikkeling).
Als je een goed idee hebt hoe we met buitenlandse lipjes kunnen omgaan horen we het graag via het reactieformulier!
De nieuwste versie van de typologie is te vinden onder deze link en op de downloadpagina.
Inmiddels alweer 3 typen klaar om in de typologie op te nemen.
BeantwoordenVerwijderen