zaterdag 30 augustus 2014

Treklipje type S-IV-3: nummer 3 in de IV serie.

Type S-IV-3 voor en achterzijde.
Met in het achterhoofd dat nog niet eenduidig is of type S-IV-1 en 2 werkelijk typologisch onderscheidbaar zijn, introduceren we nu type S-IV-3, als het derde type in reeks IV.

Type S-IV-3 is in dit geval duidelijk verschillend van 1 en 2 en te herkennen aan klein gleufje in de onderrand dat helpt om het aluminium beter te vouwen. Dit gleufje is niet aanwezig op de typen 1 en 2 (zie foto).
Treklipjes S-IV volgnrs. 1, 2 en 3. Type 3 (rechts) heeft in de onderrand een klein gleufje.

Het aluminium lijkt dikker, zwaarder uitgevoerd van in type 1 en 2.  Dit kan betekenen dat het een oudere variant is, maar hoeft geen verschil in productiewijze te betekenen. De ronde opening aan de bovenzijde is in type 3 iets afgeplat aan de onderzijden (als een druppel op een tafel). Deze druppelvorm is nog niet waargenomen in type 1 en 2.

Dit exemplaar is gevonden op de Wageningse Berg (augustus 2014) met een metaaldetector. Exacte datering is op dit moment niet mogelijk.  Op moment van schrijven is S-IV-3 in ieder geval nog niet in winkels aangetroffen, waardoor het mogelijk inderdaad om een historisch / archeologisch type gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten